AGÜ Kütüphanem Toprak Dostu Projesi

AGÜ KÜTÜPHANEM TOPRAK DOSTU PROJESİ

FAALİYETİN TANIMI:  Kaynakların etkin kullanımını hedefleyen ve oluşan atık miktarını azaltmayı ilke edinen “AGÜ Kütüphanem Toprak Dostu Projesi” ile kütüphanede bulunan hasarlı, hurda veya ekonomik ömrünü tamamlamış, güncelliğini yitirmiş materyallerin geri dönüşümünün sağlanması.

AMAÇ: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Kütüphanenin elinde bulunan hasarlı, hurda veya ekonomik ömrünü tamamlamış, güncelliğini yitirmiş materyallerin geri dönüşümünün yapılması ile doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak ve bu sayede sorumlu üretim ve tüketim, karasal varlıkların korunması, iklim eylemi adına topluma katkı sağlanmaya çalışılmaktadır. İlaveten bu faaliyetlerimiz ile iyi bir uygulama örneği sergilemek suretiyle doğal kaynaklarımızın korunmasına, enerji tasarrufu sağlanması ve geri dönüşüm ile geleceğe ve ekonomiye katkı sağlamak adına toplumda bilinç oluşturmak ve farkındalık yaratmak da yine bu proje kapsamında amaçlanmaktadır.

1. İLİŞKİLİ OLDUĞU SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFİ

SKH-12 Sorumlu Üretim ve Tüketim

SKH-13 İklim Eylemi

SKH-15 Karasal Yaşam

1. PLANLAMA ve UYGULAMA:

Proje kapsamında iki temel faaliyet gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bunlar aşağıda açıklanmıştır.

1. Hurda Materyallerin Geri Dönüşüme Gönderilmesi: Kütüphanemizde basılı süreli

yayın koleksiyonumuz bulunmamaktadır. Bu nedenle kütüphanemize bağış yolu ile gelen basılı süreli yayınlar belirli bir zaman geçtikten sonra günceliğini yitirmektedir. Bununla birlikte isteyen olması halinde diğer kurumlara bağış olarak gönderilmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Ancak bağış olarak kabul edilmemeleri halinde atıl duruma düşmüş olan, güncelliğini yitirmiş ve elektronik ortamda erişimi mümkün olanları geri dönüşüm komisyonuna tutanak ile teslim edilerek kullanımları muhtemel olmayan materyallerden geri dönüşüm yoluyla istifade edilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. İlaveten zaman içinde tekrar tekrar kullanımdan dolayı tadil edilemeyecek kadar hasarlı duruma düşmüş olan kitaplar (ekonomik ömrünü tamamlamış) da aynı şekilde Üniversitemiz Geri Dönüşüm Komisyonuna gönderilmektedir. Bu suretle ekonomik ömrünü tamamlamış başta kağıt materyallerin doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlayarak sorumlu üretim ve tüketim, karasal varlıkların korunması, iklim eylemi adına topluma katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.

1. Gerekli  kaynaklar:
  • Ağır hasarlı-hurda-ekonomik ömrünü tamamlamış kitaplar/dergiler.
  •  Geri dönüşüm için gerekli olan belgeler (komisyon onayı, teslim tutanağı).
  • Bu işlemlerin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak adına sorumlu bir personel.

1. Toplumda Farkındalığın Sağlanması Adına Geri Dönüşüm Materyallerinden Oluşturulan Tasarımlar Sergisi: Proje kapsamında toplumda bilincin ve farkındalığın oluşturulması ve Projenin görünürlüğünün sağlanarak iyi uygulama örneği olarak yaygın uygulanmasını sağlamak adına geri dönüşüme gönderilecek materyalleri kullanarak yapılan tasarımların sergilenmesine çalışılacaktır. Sergilenecek çalışmaların başta Kütüphane Kulübü öğrencileri olmak üzere bu tarz sanatsal faaliyetlere ilgi duyan gönüllü katılımcılar tarafından tasarlanması planlanmaktadır.

1. Gerekli  kaynaklar:
  • Üniversitemiz Sergi Alanı
  • Makas, tutkal, misina vb. kırtasiye malzemeleri.
  •  Ağır hasarlı-hurda kitaplar/dergiler vb.
  • Planlama ve organizasyon sürecinin yürütülmesini sağlayacak personel desteği.
  • Gönüllü katılımcılar.

1. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEYE DAİR TESPİTLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Aşağıda sunulan veriler proje için ölçüm metodu olarak kullanılacaktır.

Ambalaj Atıklarının Yetkilendirilmiş Kuruluşu olan PAGÇEV’in paylaştığı verilere göre

• 1 ton kullanılmış kağıt geri dönüştürüldüğü zaman;
  • Sera gazı olan karbon dioksitin havadan 12400 m3 bertaraf edilebilir.
  • 12400 m3 oksijen gazının üretilmeye devam etmesi,
  • 34 kişinin oksijen ihtiyacını sağlayan 17 yetişkin ağacın korunması,
  • Ayda 3 ailenin tükettiği 32 m3 su tasarrufu,
  • Kış aylarında ısınma amacı ile iki ailenin tüketeceği 1750 litre fuel-oil tasarrufu,-2,4 m3 çöp depolama alanından tasarruf,
  • 20 ailenin bir ay süreyle tüketeceği 4100 kW/sa elektrik enerjisinden tasarruf edilebilmesi mümkündür. (Kaynak: http://www.pagcev.org/geri-donusum)
  1. UYGULAMA TAKVİMİ:

Proje belirli bir dönem aralığında uygulanmayacak olup yapılan çalışmaların sürekli olması ve her yıl düzenli olarak sürdürülmesi planlanmaktadır.

Geri dönüşüme gönderilecek materyaller yıl içerisinde sürekli toplanacak ve 3 ayda 1 atık komisyonuna gönderilecektir.

Düzenlenecek serginin ise her yılın Aralık  ayı içerisinde yapılması planlanmaktadır.

1. PROJE GERÇEKLEŞME VERİLERİ:

2022 Yılı Verileri:

2022 yılında 77,04 kg kağıt materyal geri dönüşüme gönderilerek kaynakların etkili kullanımı adına topluma katkı sağlanmaya çalışılmıştır.

2023 Yılı Verileri:

2023 yılı Ağustos ayı itibariyle 33.00 kg kağıt materyal geri dönüşüme gönderilerek kaynakların etkili kullanımı adına topluma katkı sağlanmaya çalışılmıştır.

İlaveten 2023 yılı Aralık ayı içinde atık materyallerden oluşan serginin düzenlenebilmesi için planlamalar ve çalışmalar sürdürülmektedir.