AGÜ Kütüphanem Kitap Kumbarası Projesi

                                                                                             

AGÜ KÜTÜPHANEM KİTAP KUMBARASI PROJESİ

FAALİYETİN TANIMI: Üniversitemize çeşitli kurum ve kuruluşlardan veya kişilerden bağış olarak gelen ancak kütüphane dermesine katılması koleksiyon bütünlüğü ve koleksiyon geliştirme politikalarımız uyarınca Kütüphane Komisyonunca uygun görülmeyen yayınların ve her yıl düzenleyeceğimiz kitap bağış kampanyaları ile toplayacağımız kitapların “AGÜ Kütüphanem Kitap Kumbarası Projesi” kapsamında Üniversitemize kütüphane kaynaklarını arttırabilmek adına bağış yayın talebiyle başvuran çeşitli kurum ve kuruluşlara bağış olarak gönderilmesi.

AMAÇ: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda kütüphanemizin elinde bulunan fazla kopya ve/veya koleksiyon geliştirme politikamız çerçevesinde Kütüphane Komisyonunca kütüphane koleksiyon bütünlüğü açısından kütüphane dermesine dahil edilmek yerine ihtiyacı olan başka kurumlara gönderilmesi değerlendirilen kitapların, dergilerin ihtiyaç duyan, istekte bulunan diğer kütüphaneler ile bağış olarak paylaşılması sayesinde sorumlu üretim ve tüketim, yoksulluğa son, nitelikli eğitime katkı ve eşitsizliklerin azaltılması adına değerlendirilmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.

  1. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMACI:

SKH 1 -Yoksulluğa Son

SKH 4 - Nitelikli Eğitim

SKH 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

SKH 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim

  1. PLANLAMA ve UYGULAMA:

Proje kapsamında bağış yayın gönderimi yapılabilmesi için gerekli işlem adımları aşağıda açıklanmıştır.

  1. Bağış Yayın Gönderiminin gerçekleşmesi için yapılanlar:
  • Kurumlardan üst yazı ile talep gelmesi,
  • İstenilen kitap çeşidine göre kitapların listelenmesi
  • Yayın talep eden kurumlara gönderilen kitap listesinden istediklerinin seçilerek geri bildirimde bulunmalarının beklenmesi,
  • Kütüphane Komisyon onayının alınması,
  • Rektörlük Olurunun alınması,
  • Kurum tarafından tercih edilen kitapların hazırlanarak kuruma gönderilmesi.

 

  1. Gerekli Kaynaklar:
  • Bağış gönderilen kitaplar.
  • Kitap gönderimi için gerekli olan belgeler (makam oluru, komisyon onayı, e-mailler).
  • Planlama ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için gerekli personel desteği.
  • Koli, koli bantı.

 

  1. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Bu faaliyetlerin olumlu sonuçlarının olup olmadığının anlaşılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için izleme  ve   ölçüm  aşamalarının planlanması,  izlenmesi  ve  kontrolünün yapılabilmesi adına Bağış Yayın Gönderimi Değerlendirme Anketi https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckoHMkKdJ1YbQB_wW1rSXYAbCNoa7A3AukHfmuMN8RgqX2Lw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0 hazırlanmıştır.

Anketler sonucunda ortaya çıkacak raporlar doğrultusunda önlemler alınacaktır.

 

  1. UYGULAMA TAKVİMİ:

Proje belirli bir dönem aralığında uygulanmayacak olup yapılan çalışmaların sürekli olması ve her yıl düzenli olarak sürdürülmesi planlanmaktadır.

Bağış Yayın Gönderimi diğer kurumlardan gelen talepler doğrultusunda yapılmakta olup, tarafımızdan belli bir takvime bağlanması mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı ölçümümüz (anketimiz) her bağış gönderimi sonrasında uygulanacak ve sonuçları değerlendirmeye alınacak şekilde planlanmıştır.

  1. PROJE GERÇEKLEŞME VERİLERİ

2022 Yılı Verileri:

Toplamda 2.313 adet kaynak 6 farklı kuruma bağış olarak gönderilmiştir.

Bağış Yayın Gönderimi Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre bağış yayın gönderilen kurumların bu faaliyetten memnuniyet oranları %100 olmuştur.

 

2023 Yılı Verileri:

Ağustos 2023 itibariyle 672 adet yayın ihtiyaç sahibi bir ilköğretim okuluna eğitim-öğretim faaliyetlerine katkı sağlamak adına bağış olarak gönderilmiştir.