AGÜ Kütüphanem İle Okuyorum

 .                                                                                                                                                  

AGÜ KÜTÜPHANEM İLE OKUYORUM PROJESİ

FAALİYETİN TANIMI: Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı olarak üniversitemiz kütüphanesini ziyaret etmek isteyen İlkokul, Ortaokul ve Lise düzeyindeki öğrencilere yönelik yaratıcı drama ile kitap okuma atölyeleri düzenlemekteyiz. Kütüphane ziyareti, tanıtımı ve keşfi ile başlayan bu etkinliklerde kütüphane ziyareti sonrasında seminer salonlarında katılımcıların yaş grupları ve seviyelerine uygun kütüphaneleri tanıyalım temalı sunular yapılmakta bu suretle daha önce hiç kütüphane ile tanışmamış yeni nesillere kütüphanelerin sunduğu hizmetler ve ilimizde hangi amaçla hangi kütüphanelere gidebilecekleri, kütüphanelerde nasıl davranılması gerektiği, aradıkları kaynakları nasıl bulabilecekleri gibi temel bilgi ve beceriler aktarılmaya çalışılmaktadır. Sonrasında gerçekleştirilen etkileşimli yaratıcı drama atölye çalışmaları ile de etkinlikler tamamlanmaktadır.

AMAÇ: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden SKH-4 Nitelikli Eğitim ve SKH-10 Eşitsizliklerin Azaltılması hedefleri doğrultusunda toplumda okuma kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamak.

  1. İLİŞKİLİ OLDUĞU SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFİ

                             

SKH-4 Nitelikli Eğitim

                              

SKH-10 Eşitsizliklerin Azaltılması

  1. PLANLAMA ve UYGULAMA:

           Proje kapsamında atölye çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli işlem adımları aşağıda açıklanmıştır.

  1. Uygulama adımları :
  • Kütüphanemizi ziyaret etmek isteyen okulların Daire Başkanlığımıza talep formu aracılığıyla başvurmaları.
  • Rektörlük Makamı’ndan etkinlik için gerekli izinlerin alınması (Makam Oluru).
  •  Uygun seminer salonu veya konferans salonunun rezervasyonunun yapılması.
  • Etkinlik günü ziyaretçilerin seviyelerine uygun yayınların öğrencilerin rahatça inceleyip okuyabilmeleri adına masalarda hazır bulundurulması.
  • Kütüphane gezisi ve tanıtımı.
  • Seminer salonlarına geçiş.
  • Kütüphane türleri, kütüphanelerin sunduğu hizmetler, kütüphanelerde neler yapılabilir, kütüphanelerde  uyulması gereken kurallar nelerdir, araştırma nasıl yapılır, kütüphanelerde aradığımız kaynağı nasıl bulabiliriz, kütüphaneci ne yapar ve ilimizde üye olabileceğimiz kütüphanelerin hangileri olduğu konularında bilgilerin verildiği “Kütüphaneleri Keşfediyoruz” başlıklı sununun yapılması.
  • Öğrencilerden gelen soruların cevaplandırılması.
  • Belirlenen bir kitabın veya kitaptan bir bölümün öğrencilerin de etkileşimli katkılarının sağlanması suretiyle yaratıcı drama eşliğinde okunması.

 

  1.  Gerekli  kaynaklar:
  • Kütüphane ve kitaplar.
  • Seminer veya konferans salonları.
  • Bilgisayar, projeksiyon cihazı, perde ve ses sistemi.
  • Planlama ve uygulama aşamalarının yapılabilmesi için gerekli personel desteği.
            
  1. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEYE DAİR TESPİTLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

        Aşağıda sunulan veriler proje için ölçüm metodu olarak kullanılacaktır.

Bu faaliyetlerin olumlu sonuçlarının olup olmadığının anlaşılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için izleme  ve   ölçüm  aşamalarının planlanması,  izlenmesi  ve  kontrolünün yapılabilmesi adına AGÜ Kütüphanesi Etkinlik Değerlendirme Formu http://survey.agu.edu.tr/index.php/391462/lang-tr hazırlanmıştır. Anketler sonucunda ortaya çıkacak raporlar doğrultusunda önlemler alınacaktır.

  1. UYGULAMA TAKVİMİ:

Proje belirli bir dönem aralığında uygulanmayacak olup yapılan çalışmaların sürekli olması ve her yıl düzenli olarak sürdürülmesi planlanmaktadır.

Kütüphane ziyaretleri diğer kurumlardan gelen talepler doğrultusunda yapılmakta olup, tarafımızdan belli bir takvime bağlanması mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı  ölçümümüz (anketimiz) her etkinlik sonrasında uygulanacak ve sonuçları değerlendirmeye alınacak şekilde planlanmıştır.

 

  1. PROJE GERÇEKLEŞME VERİLERİ

 2022 Yılı Verileri:

 Proje kapsamında 16 ayrı etkinlik düzenlenmiş olup, 926 öğrenci öğretmenleri ile birlikte bu etkinliklere katılım sağlamıştır.

 2023 Yılı Verileri:

 2023 yılı Kasım ayı itibariyle Proje kapsamında 17 ayrı etkinlik düzenlenmiş olup, 882 öğrenci öğretmenleri ile birlikte bu etkinliklere katılım sağlamıştır.

Etkinliklerle ilgili detaylar için okul ziyaretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.